Урокът, който можем да извлечем от тази трагедия, е, че трябва

...
Урокът, който можем да извлечем от тази трагедия, е, че трябва
Коментари Харесай

Явор Гечев след Хатай: Град с мащабите на Пловдив е 80% разрушен

Урокът, който можем да извлечем от тази покруса, е, че трябва да бъдем съпричастни към всяко живо създание. Това съобщи пред БНР Явор Гечев, който се завърна от Хатай, където оказваше помощ на животни след земетресението в Турция.

" Впечатляваща е и съпричастността, и отношението към всеки, който има потребност от помощ. Там няма разделяне - предпочитано да оказваме помощ на едни, а на други да не оказваме помощ. На безусловно всички се оказва помощ ", уточни той в изявление за предаването " Хоризонт до обед ".

Гечев показа, че към момента не може да се отърси от гледката:

" Представете си град с мащабите на Пловдив, който е на 80% опустошен. Това се случва за един момент, за една вечер. Трагедията е страхотна. Още не се знае броят на починалите. За страдание, не са изровени всички тела на починали. Има и доста починали бежанци от Сирия. Много време ще отнеме даже единствено да се откри броят на починалите ". 

По думите му прави усещане съпричастността на хората. Основен проблем сега е настаняването на доброволците, които се стичат към Турция, означи още той. 

В момента най-сигурните елементи са парковете и откритите елементи, където са ситуирани палатковите лагери, сподели Явор Гечев. И акцентира, че главната тежест на това злополучие са отнесли точно доброволците и неправителствените организации. 

По думите му в страната се работи в доста сложни условия. Въпреки това обаче, не видях в нито един миг хората да се карат и да има разправии, означи Гечев. По думите му същото е отношението и към животните. 

" Навсякъде имаше купички с храна за тези животни. За това се грижат и доброволци, и се оказа, че и полицията в града също се грижи за това да се разпределя храна за животинките и да се оставя на купчинки. На нас може би ни се коства доста смешно и безсмислено, само че за тях не е - това е част от възпитанието им ". 

На място взехме решение, че е най-добре да се включим в търсенето и спасяването на животни, сподели Гечев и добави, че са получавали сигнали от всички вероятни места. 

Ветеринарният лекар Уджай Дюнмес е в Кахраманмараш и оказва помощ на животни в потребност. Той споделя, че в града има потребност и от ветеринарни услуги. 

" Веднага след огромното земетресение доброволци-ветеринари дойдохме в Кахраманмараш. Ние сме ветеринари, само че участваме във всички други избавителни интервенции. Първо се опитвахме да спасяваме хората, а по-късно и техните домашни любимци ". 

Той заяви за семейство, извадено от руините 384 часа след разрушителните земетресения. 

Ветеринарният лекар заяви, че са обособили клиники, приюти и обори:

" Животните имат потребност от сериозна здравна помощ. Повечето от тях имат микрочипове, посредством които се опитваме да намерим стопаните им ". 

По думите му домашните котки са били огромни помощници на спасителите. Той описа за котки, които с дни са обикаляли към руините от къщите си, очаквайки стопаните си. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР